Dünyayı Tüketen Bir Sorun Olarak İklim Değişikliği ve Sebepleri

iklim değişikliği
Yazan Ekolojist

Hava kirliliğinin en aşina ve bariz biçimi, şehirler üzerinde asılı olan sistir. Ancak, küresel ısınmaya katkıda bulunan, bazıları görünür, bazıları görünmez olan çeşitli kirlilik türleri vardır. Genellikle insanlar atmosfere canlılar ve çevre üzerinde zararlı etkiler bırakan herhangi bir madde, hava kirliliği olarak kabul edilir. Çevre kirliliği ve iklim değişikliği de birbiriyle orantılı ve yakından ilişkili olarak ortaya çıkar.

Önde gelen kirleticiler

Karbondioksit, bir sera gazı, Dünya’nın ısınmasına neden olan ana kirleticidir. Canlılar nefes alırken karbondioksit yayarlarken, karbondioksit, benzin ve doğalgaz gibi fosil yakıtların yakılmasını içeren otomobil, uçak, enerji santralleri ve diğer insan faaliyetleriyle ilişkili olarak kirletici olarak kabul edilir. Geçtiğimiz 150 yılda, bu tür faaliyetler yüz binlerce yıl boyunca olduğundan daha yüksek bir seviyeye çıkarmak için atmosfere yeterli karbondioksit pompaladı.

sülfür dioksit

Diğer sera gazları

Diğer sera gazları, yeryüzü ozon tabakasındaki bozulma etkisinden dolayı yasaklanıncaya dek soğutucu akışkanlar ve aerosol iticilerinde kullanılan kloroflorokarbonlar (CFCs) ve bataklıklar ve hayvanların yaydığı gazdan gelen metanı içeriyor.

Çevre kirliliği ve iklim değişikliği ile ilişkili bir diğer kirletici ise sisin bir bileşeni olan sülfür dioksittir. Kükürt dioksit ve yakından ilişkili kimyasal maddeler öncelikle asit yağmuru nedeni olarak bilinir. Ancak, atmosfere bırakıldığında ışığı da yansıtırlar; güneş ışığı tutar ve Dünya’nın soğumasına neden olur.

Volkanik patlamalar atmosfere büyük miktarda kükürt dioksit salarken, bazen yıllarca soğumaya neden olabilir. Aslında, volkanlar atmosferik sülfür dioksitin ana kaynağıydı; bugün ise insanlardan kaynaklı faaliyetler bu tarz sera gazlarının atmosfere çokça miktarda salınımına ve dünyanın ısısının değişmesine neden oluyor.

Ne yapılabilir?

Çoğu insan, küresel ısınmayı önlemek için çeşitli önlemlerin alınması gerektiğini kabul ediyor. Kişisel düzeyde, daha az motorlu taşıt sürüşü ve daha az uçak ile seyahat, geri dönüşüm ve koruma bir kişinin “karbon ayak izini” (bir kişinin atmosfere verdiği karbondioksit miktarını) azaltır.

Daha büyük ölçekte, hükümetler karbondioksit ve diğer sera gazlarının emisyonlarını sınırlamak için önlemler almaktadır.

paris anlaşması

2016 yılında 175 ülke tarafından imzalanan Paris İklim Anlaşması ile, iklim değişikliği ile mücadele için küresel ölçekte bir çaba gösterildi. Anlaşmanın bir parçası olarak her ülke, sanayi sonrası küresel sıcaklık artışını iki derecenin altında tutmanın nihai amacı ile iklim değişikliği ile mücadele için önlemler almayı kabul etti.

Başka bir yöntem, bireylerin ve şirketlerin enerjiyi korumak ve daha az kirletmek için daha fazla teşvik edeceği şekilde, benzin üzerindeki karbon emisyonlarına veya daha yüksek verilere vergiler koymaktır.

Afet yönetimi (veya kriz yönetimi), grupların savunmasızlığı risklere indirgemek ve afetlere uyum sağlamak için düzenlemeler üretmektir. Afet yönetimi, tehlikeleri saptırmaz veya atmaz; Aksine, felaketlerin etkisini azaltmak için düzenlemeler yapmaya odaklanmaktadır. Bir düzenleme yapamamanız insan ölümünü, gelir kaybını ve kaynakların zarar görmesini sağlayabilir.

Yazar Hakkında

Ekolojist

Ekolojist.net - Çevreci Haber Sitesi

Düşüncelerinizi Paylaşın