Beton, Atık Plastik Şişeler Kullanılarak Güçlendirilecek

MIT plastik şişe

Amerikalılar her yıl 8,6 milyar su şişesi tüketiyor ve her 5 şişeden yalnızca 1’i geri dönüştürülüyor. Bu demek oluyor ki çok ciddi anlamda hammadde kaybolurken, doğaya bırakılan atıklar çevreyi kirletiyor, çöpe karışanlar ise depolama alanlarında gereksiz yer tutarak doluluk oranını artırıyor.

MIT (Massachusetts Institute of Technology) öğrencileri, plastik atıkların değerlendirilmesi aynı zamanda çimento üretimi sırasında açığa çıkan karbon salımını azaltmak adına bir çözüm geliştirdi. Geliştirilen bu yöntem sayesinde üretilen beton normale göre %20 daha dayanıklı.

plastik beton

Plastik ambalajlar özellikle PET şişeler yumuşak ve esnek malzemeler. Betonu daha dayanıklı hale getirebilmesi için öncelikle sertleştirilmesi gerekiyor. Bu noktada MIT öğrencileri yaptıkları araştırma sonucunda plastik malzemenin gama ışınlarına maruz bırakıldığında güçlendiğini keşfetmiş. Radyasyona uğramış plastiği toz haline getirdikten sonra çimento ile karıştırdıklarında normalden yüzde 20 daha güçlü beton elde ettiklerini kaydetmişler. Ayrıca plastik ile beslenen betonlar incelendiğinde, elde edilen ürünün herhangi bir radyoaktif özelliği olmadığı da tespit edilmiş.

MIT Çevre Mühendisliği Bölümü Profesörü aynı zamanda laboratuar müdürü Oral Büyüköztürk, “Bu, laboratuarımızda lisans öğrencilerinin, daha iyi beton materyalleri arayışı için farklı kimyalardaki katkı maddelerini deneyimlemeleri konusundaki çabalarının bir sonucu. Lisans öğrencilerinin bu projesinden elde edilen bulgular, sürdürülebilir altyapıya yönelik çözüm arayışına yeni bir yaklaşım getiriyor” dedi.

Beton, dünya üzerinde sudan sonra en yaygın olarak kullanılan ikinci madde. Bu nedenle de insan kaynaklı karbon emisyonlarının yaklaşık %4,5’i beton imalatı sonucu oluşuyor. Beton yapımında geri dönüştürülmüş plastik kullanılarak, çimento endüstrisinin çevre üzerindeki zararının azaltılması amaçlanıyor.

Son dönemde plastiğin geri dönüşümü ile ilgili benzer projelerden de sıklıkla bahsediliyor. Bunlardan bir tanesi, İngiltere’de güneş enerjisini kullanarak plastik şişeleri fayansa dönüştüren Trashpresso projesi.

trashpresso

Bir diğer proje ise geri dönüştürülmüş plastikten güneş paneli döşeme sistemi üreten Macar şirket Platio ‘ya ait. 

platio

Bunun yanı sıra keşif sayesinde milyonlarca su ve gazlı içecek şişesinin düzenli depolama alanlarına girmesi engellenmiş olacak. MIT’in Nükleer Bilimler ve Mühendislik Bölümü’nden asistan profesör olan Michael Short, “Her yıl depolama alanlarına tonlarca plastik atılıyor. Teknolojimiz plastiği depolama alanlarından çıkarıp beton üretimine ekliyor. Bu sayede daha az çimento kullanılıyor ve daha az karbondioksit salımı gerçekleşmiş oluyor.” diyor.

Yazar Hakkında

Pınar Özurgancı Eşkin

Çevre Mühendisi, doğa aşığı, Ekolojist.net kurucusu.

Düşüncelerinizi Paylaşın