Balık Atıklarından Biyobozunur Plastik Ambalaj Üretildi

biyoplastik

Tek kullanımlık plastikleri yaşamımızdan çıkarmak için pek çok ülkeden bilim insanı ve öğrenci alternatif malzemeler geliştiriyor. Bu ürünlerden birisi de balık atıklarından üretilen ve uluslararası James Dyson ödülüne hak kazanan biyobozunur plastik.

İlginizi Çekebilir: Plastik Kullanımını Azaltacak 10 Müthiş Öneri

Sussex Üniversitesi’nin ürün tasarımı bölümünden yeni mezun olan 23 yaşındaki Lucy Hughes, çevreye zarar veren tek kullanımlık plastiklere alternatif bir çözüm sunma fikri ile yola çıkarak çevre dostu bir plastik alternatifi oluşturmak için balık atıklarını kullandığı MarinaTex adını verdiği biyoplastik malzemeyi üretti.

MarinaTex, biyolojik olarak parçalanabilen ve gübre halini alabilen bir malzeme. Bir çok biyobozunur malzemenin uzun bozunma ömürlerine kıyasla dört ila altı haftada toprak ortamında biyolojik olarak parçalanması yönüyle evsel atık olarak değerlendirilebilir.

biyobozunur

Ürünün aynı zamanda güçlü, yarı saydam ve esnek olması ile  plastiğe alternatif olabilecek çok yönlü bir malzeme olduğu belirtiliyor. Poşetlerden, sandviç paketlerine kadar tek kullanımlık ambalajlamada kullanılabilen ürün, zararlı kimyasal barındırmayan yalnızca organik içeriğe sahip. Ekoloji dostu ürün bu sayede yaban hayata veya insanlara zarar vermiyor.

Ürünün temel bileşenleri balık pulları ve derisinden oluşuyor. Ürünü diğer biyoplastiklerden farklı kılan özelliği atık malzemelerden üretiliyor olması. Bakir materyallerden ziyade atıkları geri kazandırmayı hedefleyen Lucy Hughes, bu fikrini hayata geçirmek üzere bir ürün yaratmak için yola koyulmuş ve bu da onu İngiltere’nin balıkçılık endüstrisine yönlendirmiş.

marinatex

Balık derisi ve pulları ile çalışmaya karar verdikten sonra, malzemeyi bir arada tutmak için bir bağlayıcı aramaya başlamış. Her şeyi yerel tutmak isteyen Hughes, kabuklu deniz hayvanlarının kabukları, deniz yosunu gibi organik bileşenler ile kendi mutfağını bir laboratuvar ortamına dönüştürerek 100’den fazla kombinasyon denemiş. Bununla birlikte bilim insanlarının fikirleri ve formülleri daha fazla fayda için özgürce paylaştığı küresel biyoplastik topluluğundan fikir ve motivasyon alarak uzun süren çaba ve denemelerinin nihayetinde bağlayıcı olarak kırmızı algleri kullanarak verimli bir ürün elde etmeyi başarmış.

Hughes verdiği röportajda; “Her şeyi çıktığım yolda deneme yanılma ile öğrendim ancak başarısızlıklarım beni hiç bir zaman yıldırmadı, sanırım başarılı olmamdaki en büyük etken bu” diyor.

Kaynakların verimli kullanılmasına odaklı, organik atıklardan oluşan MarinaTex döngüsel üretim ve tüketimi hedefliyor.  Bir adet Atlantik morina balığı, 1.400 MarinaTex çantası için yeterli atık üretiyor.

Ülkede her yıl balıkçılar tarafından üretilen tahmini 500.000 ton atık ile, Marinatex’in endüstriyel üretime geçmesi mümkün görünüyor.

Hughes, MarinaTex’i daha da geliştirmek için devlet teşvikleri almayı umuyor. Uzun vadeli hedefin, ürünün tüketici ve üreticiler bazında daha sürdürülebilir seçenekler konusunda pazarlamasının yapılması ve eğitim sağlanması olduğu belirtiliyor.

Yazar Hakkında

Pınar Özurgancı Eşkin

Çevre Mühendisi, doğa aşığı, Ekolojist.net kurucusu.