Atık Su İçmemiz Gerekebilir

Yazan Ekolojist

Atık su içmek zorunda kalma ihtimali kanınızı dondurabilir. Ancak su kaynaklarının gün geçtikçe azalması bu senaryonun gerçekleşebileceğini gösteriyor. Kuraklığın ve nüfus artışının hızla artmasıyla birlikte su kaynakları insanlar için yetersiz hale gelmeye başladı. Atık sular nasıl değerlendirilir? sorusunun gündeme gelmesi üzerine, atık sularının temizlenerek tekrar kullanıma sunulması fikri daha da benimsenmeye başladı.

Su hakkında araştırmalar ve yenilikler yapan uzmanların pek içine sinmese de bu projelere ‘tuvaletten musluğa’ adı verilmektedir. Birkaç ülkede kanalizasyondaki su standartlara uygun şekilde temizlendikten sonra içme suyu olarak kullanılmak üzere sunuluyor.

Su bu şekilde yeniden kullanıma hazır hale getirilmiş oluyor. Bu düşünceye sıcak bakılmasa da, geri dönüşüm kullanılarak temiz hale getirilen suyun tadı, evlerimizde içilen içme suyundan farklı olmuyor.

Geri Dönüşüm Artık Suda

Batı Avustralya Üniversitesi’nden Çevre Mühendisi Anas Ghadouan, artan nüfus ve kuraklığın sonucunda birçok bölgenin bu geri dönüşüme başvurmaktan başka çarelerinin kalmayacağını söyledi. Yani şu an bu konuya uzak duruyor olabilirsiniz fakat çok yakın bir gelecekte ger dönüştürelen suları içmek durumunda kalabilirsiniz, değerlendirmesini doğruladı.

Evsel atık sularının arıtılması denilince insanların aklına direk tuvalet suyu gelmekte fakat konu çok daha kapsamlı ve derin. Geri dönüşümlü su kullanımının yaygınlaşması ile birlikte şehirlerin sudan %60 oranında tasarruf edileceği söylenmektedir.

Günümüzde atık sular, içme suyu ya da tarım sulama amacıyla kullanılmasa da birçok alanda kullanılmaktadır. Eğer ki yakın gelecekte geri dönüştürülmüş atık su içmeye başlanacaksa şunu bilmekte fayda var ki, atık sular da içme sularının geçtiği arıtmadan, güvenli hale getirilmesi için yapılan uygulamalardan geçiyor olacak.

Su öncelikli olarak, katı maddelerinden ayrıştırılıyor ve de kullanılan geçişim yöntemiyle en ufak parçalarına kadar temizleniyor. Fazladan önlem olarak yapılan bir diğer işlem ise mor ötesi ışıklarla suların steril bir hale getirilme işlemi olarak karşımıza çıkıyor. Verilen bilgilere göre uygulanan bu yöntemle atık sular, nehirlerden ve rezarvuarlardan elde edilen sulardan daha da temiz bir hale geliyor.

Fakat buradaki en önemli faktörlerden bir tanesi de tuvaletten elde edilen atık suları geri dönüşüm yoluyla içerken kişilerin ister istemez, psikolojik bir tiksinmeye maruz kalmasıdır. Yapılan araştırmalarda kişilerin yüzde 13’ü bu yolla elde edilen suları asla içmeyeceğini bildirirken, yarısı ise bu konuda hala kararsız olduklarını dile getirmiş.

Yazar Hakkında

Ekolojist

Ekolojist.net - Çevreci Haber Sitesi

Düşüncelerinizi Paylaşın