Amsterdam’da Plastik Bardaklar ve Şişe Kapaklarından Bisiklet Yolu

Yazan Ekolojist

Plastik atıkları değerlendirme, geri dönüştürme projeleri zaman geçtikçe artmakta hali hazırda olan projelere yenileri eklenmektedir. Plastik şişe kapaklarından geri dönüşüm projeleri hep gündemdedir. Günümüzde çöplerin plastik ve kâğıt olanlarının ayrılması geri dönüşüm için ayrı atılması fikri gün geçtikçe yaygınlaşmış, benimsenmiştir. Ayrılan bu plastik çöpler genelde gündelik eşyalara dönüştürülerek tekrar satılmaktadır. Fakat bazı plastik toplayıcı firmalar, topladıkları plastikleri enerji adına yakmaktadırlar. Yakılan plastik atıklar atmosfere kömürden daha fazla karbon salınımı yapar. Toplanan plastik atıklar bu şekilde havaya karışarak insanların sağlığını olumsuz etkilemektedir.

 

İlk Akıllı Bisiklet Yolu

Son zamanlarda hayata geçirilen plastik atıkların değerlendirilmesi projesi ise oldukça umut vericidir. Projede plastik atıklar kullanılarak bisiklet yoluna dönüştürüldü. Asfalt yerine kullanılan plastik atıkları kullanma fikri Amsterdam’da PlasticRoads projesinden çıkmıştır. 218 bin plastik bardak ve 500 bin plastik şişe kapaklardan geri dönüşüm gerçekleşmiştir. Bu plastik atıkların kullanılmasından 30 metrelik bisiklet parkuru elde edilmiştir.

Ayrıca bisiklet parkuruna üzerinden geçen bisiklet sayısı, günün sıcaklığını algılayan sensörler de eklenmiştir. Hem çevre dostlarının gönlünü çelen hem de teknoloji severlerin gönlünü çelen bu proje gelecekteki birçok projeye ışık tutar nitelikte olmuştur. PlasticRoad bu sebeple dünyanın ilk akıllı bisiklet yolu olarak tarihe geçmiştir. Proje sayesinde plastik ve şişe kapaklardan geri dönüşüm atıklarından yol bile yapılabileceği kanıtlanmıştır.

Hem fosil yakıtların daha az kullanılması adına hem de geri dönüşüm projelerinin hayatımızın her yerinde kullanılabilecek olması oldukça faydalı ve işlevsel bir fikir. Her açıdan kusursuz görünen bu projenin yaygınlaşması birçok şehre yapılması için çaba sarf edilmektedir. PlasticRoad üzerinde sağlamlık çalışmaları devam ediyor.

Üzerinde kaç kamyon taşıyabileceğine arabaların sıcaklıklarına ne kadar dayanabileceği hala test aşamasında olsa da, asfalt yerine atık plastiklerden yol yapma fikri kulağa harika geliyor. Eğer sıcaklığa ve ağırlığa karşı daha da geliştirilirse yeni bir geri dönüşüm devrimi başlıyor diyebiliriz. Ayrıca bu yolun yapımı, asfalt yollara kıyasla 3 kat daha uzun ömürlü ve %70 oranında daha hızlı üretimi yapılmaktadır. Bu proje her ülkede hayatımıza geçirilebilinirse çok harika olacaktır.

 

Yazar Hakkında

Ekolojist

Ekolojist.net - Çevreci Haber Sitesi

Düşüncelerinizi Paylaşın